Tort orzechowo - malinowy

Małgorzata
Ciasta
17.09.2017 20:50
Tort orzechowo - malinowy

Dużo tego pisania ale w rezultacie nie taki trudny do przygotowania ale nieco pracochłonny :) Składniki biszkopt jasny 9 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. Biszkopt orzechowy 9 jaj 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. michałkowa porcja na 1 przełożenie dużej blachy Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36% 250g mlecznej czekolady u mnie Goplana 0,5 szklanki mleka w proszku 250g serka mascarpone 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich tak aby były wyczuwalne kruszynki Kilka kropli olejku rumowego Przygotowanie: Masa śmietanowa - malinowa 500ml śmietany kremówki 36% 300g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżych malin 1 fix do śmietany Przygotowanie: Wymieszać za pomocą łyżki i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko dno) piec ( duża blacha) 12-15minut mała blacha 25minut w 170 stopniach. Wymieszać za pomocą łyżki i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko dno) piec ( duża blacha) 12-15minut, mała blacha 25minut w 170 stopniach. Wkładka malinowa 450g mrożonej maliny 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru Przygotowanie: Maliny rozgrzać w garneczku doprowadzić do rozgotowania się owoców. Blat orzechowy -masa michałkowa -blat jasny -wkładka malinowa -masa malinowa- blat orzechowy -masa michałkowa wymieszana z połową szklanki malin Poncz do nasączania blatów biszkoptowych: 500ml ciepłej wody sok z 2 cytryn 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru kilka kropli olejku rumowego W osobnej miseczce rozkłócić żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem, dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce rozkłócić żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem, dokładnie wymieszać. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dodać do malin kontrolując gęstość powstałego kisielu nie powinien być bardzo gęsty gdyż jak przestygnie zgęstnieje. Po wystudzeniu zmiksować masę na puszysto dodając pod koniec serek mascarpone oraz posiekane orzeszki, wymieszać dokładnie łyżką. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia na cieńsze 3 blaty. Śmietankę kremówkę podgrzać w garneczku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2017/09/tort-orzechowo-malinowy.html