Ciasto drożdżowe z morelami

Beata
Ciasta
25.07.2017 0:10
Ciasto drożdżowe z morelami

Składniki 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru 150 g masła 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1 szklanka mleka 0,5 kg moreli cukier puder do posypania Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. Blachę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki moreli lekko wciskając. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, mleko roztrzepane z jajkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/07/ciasto-drozdzowe-z-morelami.html

smak i uczucie

Beata