Ciasto drożdżowe - Matcha z pastą z czarnego sezamu i migdałów.

Ciasta
21.03.2017 11:30
Ciasto drożdżowe - Matcha z pastą z czarnego sezamu i migdałów.

Ciasto drożdżowe-matcha 🥘 Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 285 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 szczypta soli 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych* 60 g wody letniej 75 g masła pokrojonego w kostkę 2 średnie jajka 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżeczki herbaty Matcha Masa sezamowa 8 łyżek czarnego sezamu 30 g cukru damamera ciemnego 60 g masła 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 50 g migdałów Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2 średnie jajka 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżeczki herbaty Matcha Masa sezamowa 8 łyżek czarnego sezamu 30 g cukru damamera (ciemnego) 60 g masła 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 50 g migdałów Składniki x1 x1,5 x2 x3 Składniki na ciasto drożdżowe 285 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 szczypta soli 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych*) 60 g wody (letniej) 75 g masła (pokrojonego w kostkę) Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Dodatkowo 3 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki cukru pudru lub tyle ile wchłonie sok z cytryny 🔪 Instrukcje Przygotowanie ciasta drożdżowego Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać. * Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Przepis Print Pin 5 z 1 głosu Drożdżowe ciasto-Matcha Puszyste i delikatne drożdżowe ciasto z fantastyczną czarną pastą z czarnego sezamu. Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Patyczek wbijamy w ciasto i szybko wyjmujemy, sprawdzamy, czy na jego powierzchni jest surowe ciasto, jeśli tak to znaczy, że ciasto powinno spędzić jeszcze trochę czasu w piekarniku. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka. W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach. W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/ciasto-drozdzowe-matcha/