Różyczki z ciasta z jabłkami

Ewelina
Ciasta
11.02.2014 19:13
Różyczki z ciasta z jabłkami

Przepis

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

4-5 jabłek (najlepiej z czerwoną skórką i białym miąższem)

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki roztopionego masła

1 łyżeczka kwasku cytrynowego

W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z kwaskiem cytrynowym. Jabłka pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Do wykonania ciastek wybrać ładne, kształtne plasterki.

Cukier puder wymieszać z cynamonem i dodać masło, wymieszać. Powstanie gęsta masa.

Gdy woda wrze włożyć na chwilę jabłka. Jabłka nie mogą się gotować, a jedynie lekko zmięknąć, tak aby dało się je zwijać w rulonik. Czas zanurzenia jabłek w wodzie zależy od grubości plasterków i gatunku jabłek. Jabłka odcedzić i przełożyć na talerz i zostawić do ostygnięcia.

Cukier wymieszać z cynamonem.

Wyjąć ciasto francuskie z opakowania. Nie rozwijać.

Zwinięte w rulon ciasto kroić na około 1,5-2 cm paski. Teraz można rozwinąć każdy pasek. Pasek ciasta rozłożyć na blacie.

Ciasto posmarować masą cukrowo-cynamonową, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach. To pozwoli na dokładne zaklejenie ciasta i zapobiegnie rozwijaniu podczas pieczenia.

Na cieście układać plasterki jabłek tak aby ich półokrągła część wystawała ok. 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko zachodzić na siebie.

Zwinąć ciasto z jabłkami w rulonik. Rulonik powinien być dosyć luźny żeby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie i dobrze się upiekło. Zbyt ciasno zwinięty rulonik spowoduje, że różyczki mogą być w środku nie dopieczone. Nie zlepiać ciastek od spodu, zwinąć luźno i ułożyć na blaszce.

Piec w temperaturze 180-200°C do zrumienienia (ok. 15- 20 minut).

Pod koniec pieczenia polecam włączyć termoobieg.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną