Pyszne kokosanki - przepis

Ewelina
Ciasta
07.02.2014 18:54
Pyszne kokosanki - przepis

Przepis

Składniki:

8 jajek

20 łyżek cukru

16 łyżek mąki

6 łyżek budyniu bez cukru

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie biszkoptu:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem.

Całe jajka ubić na biały pych, dodając cukier, na koniec wsypywać porcjami suchą mieszankę i już na najniższych obrotach miksera, połączyć wszystkie składniki.

Wyjdzie nam coś w rodzaju biszkoptu, bardziej zbitego, przypominając ciasto czekoladowe.

Blaszkę o wymiarach ok. (24 x 40 cm) posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniki na 190 st. C, ok. 35 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).

Najlepiej ciasto pozostawić w blaszce do ostygnięcia.

Ponadto:

300 g wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa z galaretką:

½ margaryny

3 pełne łyżki kakao

2 łyżki galaretki cytrynowej

3 łyżki cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Wszystkie składniki zagotować, oprócz galaretki, którą należy dodać na sam koniec do gotującej się masy czekoladowej, wyłączyć i całość dobrze wymieszać.

Wykonanie całości:

Zimny biszkopt pokroić na małe prostokąty ok. (4 x 5 cm). Następnie każdy przy pomocy wykałaczki zamaczać w polewie czekoladowej, tak by masa opłynęła cały prostokącik. Na koniec obtoczyć w kokosie i układać osobno jeden koło drugiego, a wcześniej spód talerza należy również lekko obsypać kokosem. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy ;).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną