Tort ryżowo jabłkowy w polewie czekoladowej

Marta
Ciasta
25.01.2014 13:47
Tort ryżowo jabłkowy w polewie czekoladowej

Przepis

Składniki:

3 szklanki ryżu

1 opakowanie cynamonu

1kg jabłek

2 tabliczki czekolady mlecznej

2 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

szczypta soli

2 szklanki mleka

posypka

Gotujemy lekko osoloną wodę. Ryż płuszemy w zimnej wodzie i wsypujemy do gotującej wody. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie zasypujemy jedną szklanką cukru i cynamonem, mieszamy aby składniki były równomiernie rozłożone na kawałkach jabłek. Kiedy ryż będzie już klejący odcedzamy go i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie przyżądzamy biszkopt. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy połowę pozostałego cukru. Pianę ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Tortownicę smarujemy olejemy i wylewamy naszą biszkoptową masę. Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika. Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.

Wracamy do naszego ryżu, który musimy teraz dokładnie wymieszać z jabłkami.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy równej grubości części. Układamy jeden na spód i wykładamy na niego 1/2 masy ryżowej. Ponownie kładziemy biszkopt i pozostałą część ryżu. Na górę kładziemy ostatni kawałek biszkopta.

Pora na polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając do niej stopniowo mleko. Odstawiamy do ostudzenia. Potem polewamy powierzchnię ciasta czekoladą. Wyrównujemy górę i boki nożem i posypujemy posypką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną