Tort Ferrero Rocher

Ewelina
Ciasta
26.12.2013 15:38
Tort Ferrero Rocher

Przepis

składniki na ciasto orzechowo-kakaowe: 5 jaj 5 łyżek cukru 20 dag mielonych orzechów laskowych 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na ciasto orzechowe: 4 jaja 1/2 szkl.cukru 1/2 kostki masła 3/4 szkl.kaszy mannej 3/4 szkl.mielonych orzechów laskowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl.mleka

składniki na krem: 2 kostki masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 5 kopiatych łyżek nutelli 4 princessy xl o smaku orzechów laskowych kieliszek spirytusu(niekoniecznie

Wykonanie ciasta orzechowo-kakaowego:

Ubijamy białka na sztywna pianę,dodajemy cukier,następnie żółtka.Miksujemy.Orzechy,mąkę,kakao i proszek mieszamy razem-dodajemy pomału do ubitych jaj-mieszając łyżką.Pieczemy w wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy( średnica 25 cm)lub blaszce o wym.20x30 cm w temperaturze 180 C ok 30 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 2 blaty.Można napączować.

Wykonanie ciasta orzechowego:

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.Ucierając dodawać po żółtku.Kaszę manną wymieszać z proszkiem i orzechami.Do utartego masła dodajemy ''''suche''''składniki na przemian z mlekiem(może być surowe).Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy orzechowej-wymieszać łyżką.Pieczemy w wyłożonej papierem i natłuszczonej tortownicy lub blaszce 35 min w temp.170-180 C.

Wykonanie kremu:

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej lub na parze,studzimy.Masło miksujemy,dodajemy nutellę i przestudzoną czekoladę.Ok.1/3 masy odkładamy na wierzch do dekoracji.Wafelki kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałej masy-mieszamy łyżką.

Składanie ciasta:

Blat orzechowo-kakaowy

Krem z wafelkami

Ciasto orzechowe

Krem z wafelkami

Blat orzechowo-kakaowy

Krem pozostawiony do dekoracji

Źródło:

http://www.winiary.pl/przepis.aspx/76757/torcik-ferrero-rocher

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną