Sernik bananowo-agrestowy

Ewelina
Ciasta
19.12.2015 8:08
Sernik bananowo-agrestowy

Składniki: - Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki cukru - sól szczypta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Masa serowa: - 1 kg twarogu z wiaderka - 1 szkl cukru pudru - 1 galaretka agrestowa - 1,5 szkl wody - 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj - 0,5 l kremówki 30% - Dodatkowo: - 5-6 bananów - 2 galaretki agrestowe - 1 l wody - Bita śmietana: - 500 ml kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 1/3 szkl letniej wody - 3 łyżeczki żelatyny - Do dekoracji: - prymulki z opłatka Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Dwie galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i zrobić na całej powierzchni ciasta kleksy. Banany przekroić wzdłuż, ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką (1 l). Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2015/12/sernik-bananowo-agrestowy.html
Ala piecze i gotuje

Ala piecze i gotuje

Ewelina