Dyniowa strucla z lukrowanym Mikołajem

Małgorzata
Ciasta
19.11.2015 17:41
Dyniowa strucla z lukrowanym Mikołajem

Składniki Ciasto 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 zółtko 50 g masła 50 g cukru 3 łyżki startej dyni Masa makowa 200 g maku 250 ml mleka ekstrakt migdałowy 1 białko 2 łyżki miodu 30 g masła 1/2 szkl posiekanych orzechów Lukier 1 białko 1/2 łyżeczki soku z cytryny ok. 1 szklanka cukru pudru barwniki 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane orzechy a na końcu ubitą pianę z białka. 9. Gotową strucle wyjmujemy z formy i zostawiamy aż całkiem wystygnie. 10. Białko ubijamy dodając sok z cytryny i stopniowo cukier. Drożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. 3. Gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Lukier powinien być dość sztywny aby nie ściekał z ciasta. Zostawiamy na około godzinę aż wyrośnie po brzegi formy. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/19/dyniowa-strucla-w-lukrowanym-mikolajem/

Małgorzata