Zaparzana babka drożdżowa

Ewa
Ciasta
20.10.2015 19:26
Zaparzana babka drożdżowa

Do przygotowania tej babki drożdżowej potrzebne nam będą: 3 szklanki mąki pszennej, 50 gramów świeżych drożdży (pół opakowania), 4 żółtka, 125 dag masła (lub margaryny), 1 szklanka + 4 łyżki mleka, 1 ⁄ 2 szklanki cukru (lub więcej według uznania), ⁄ szklanki cukru (lub więcej według uznania), szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, bakalie (u mnie była to kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa). Gdy nie mamy pewności, że mamy odpowiednio ciepło w domu do wyrastania ciasta, warto miskę z ciastem położyć na otwartych drzwiczkach piekarnika nastawionego na 50 stopni Celsjusza. Mam wrażenie, że zaparzanie mąki powoduje zatrzymanie wilgoci wewnątrz babki, bo nawet po kilku dniach jest wilgotna w środku. (Visited 306 times, 1 visits today) Gdy trafiłam na ten przepis, nie chciało mi się wierzyć, że to może się udać. Czasami prosi mnie o upieczenie takiego, a ja muszę się przyznać bez bicia ;), że nie mam ani serca, ani zdolności do pieczenia drożdżowych ciast. Miskę z masą przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do jej wyrośnięcia (około 1 godziny). W garnuszku podgrzewamy 4 łyżki mleka (tak, żeby było letnie) z łyżeczką cukru. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45–50 minut. Efekt jednak był zaskakujący i co dla mnie przy tego rodzaju ciasta ważne, obeszło się bez ręcznego wyrabiania masy. Mikserem zaopatrzonym w końcówki spiralne (haki) wyrabiamy ciasto przez około 10 minut na spójną masę. Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 1,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyrabiamy masę ręką, żeby się lepiej połączyła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.satinn.pl/coolinarki/zaparzana-babka-drozdzowa/