Karpatka

Paulina
Ciasta
19.09.2015 8:07
Karpatka

Składniki

Ciasto parzone forma 25×35 cm

margaryna 150 g

woda 250 ml

mąka pszenna 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

jajka 4-5

tłuszcz do formy

Krem budyniowy

budyń śmietankowy 40 g

mleko 350 ml

masło lub margaryna 150 g

cukier puder 2/3 szklanki

cukier puder do oprószenia

Przepis

Przygotowanie:

Ciasto parzone

W wodzie rozpuszczam margarynę, doprowadzam do zagotowania. Rondel zdejmuję na chwilę z palnika, dodaję wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam energicznie. Z powrotem wstawiam na palnik zmniejszając jego moc, ciasto prażę do 2-3 minut, aż zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodzić od brzegów rondla. Ciasto przekładam do miski, i pozostawiam do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodaję po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksuję do połączenia składników. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 C, formę lekko natłuszczam. Ciasto dzielę na dwie części, łyżką rozprowadzam połowę ciasta na blasze. Ciasto piecze się do 20 minut w temperaturze 200 °C góra/dół, na złoty kolor. W ten sam sposób przygotowuję drugą część ciasta. Studzę na kratce.

Krem

Gotuję gęsty budyń. Troszkę mleka odlewam, mieszam z budyniem, pozostałą ilość mleka doprowadzam do zagotowania. Dodaję budyń, cały czas mieszając. Zdejmuję z palnika kiedy budyń pyrka, pozostawiam pod przykryciem, aby nie zrobił się kożuch (można przykryć folią lub woreczkiem, tak aby dotykał powierzchni). Masło w temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem pudrem na puch. Dodaję po łyżce budyniu, miksuję do uzyskania kremowej konsystencji. Ważne, aby budyń i masło były w tej samej temperaturze, w przeciwnym razie krem może się zważyć. Oba blaty ciasta przekładam kremem, chłodzę w lodówce co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto, posypuję cukrem pudrem, najlepiej przed podaniem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną