Sernik nowojorski z czereśniami

Łukasz
Ciasta
13.07.2015 10:51
Sernik nowojorski z czereśniami

SKŁADNIKI Kruchy spód: 120 g masła 180 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% ¾ szklanki cukru 3 całe jajka 30 ml soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni (lub wiśni) 4 łyżki cukru (trochę więcej jeśli używamy wiśni) 2 łyżki soku z cytryny 50 ml Kirschu laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Dla mnie ten sernik to prawdziwy American dream o serniku idealnym – kremowym i aksamitnym, z delikatną nutką wanilii oraz z przepysznym sosem czereśniowym. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake, ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę o średnicy 21-23 cm, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. Sernik nowojorski z czereśniami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Sos czereśniowy Czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy Kirschem oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/07/sernik-nowojorski-z-czeresniami.html