Sernik na zimno z czereśniami

Ewelina
Ciasta
06.07.2015 19:52
Sernik na zimno z czereśniami

Składniki

0,5 kg czereśni

2 czerwone galaretki

3 szklanki gorącej wody

1 kg sera wiaderkowego

2 cukry waniliowe

6 dużych łyżek cukru

3 duże łyżki żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki gorącej wody

1 paczka biszkoptów okrągłych + 1/2 szklanki mleka

czereśnie do dekoracji

Przepis

Czereśnie drylujemy, kilka możemy zostawić do dekoracji. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody i studzimy.

Na dno tortownicy wlewamy część galaretki i wsypujemy garść drylowanych czereśni. Przekładamy do lodówki do stężenia (ja daję ciasto na dno zamrażarki i skracam czas zastygania).

Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry (możemy użyć gotowy ser wiaderkowy waniliowy ale, wtedy nie dodajemy cukrów), dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, wlewamy do sera, mieszamy.

Na pierwszą warstwę galaretki wylewamy część sera (opcjonalnie), odkładamy do stężenia.

Następnie galaretka z owocami i ser. Na ostatnią warstwę wykładamy namoczone biszkopty w ciepłym mleku, tyle ile wejdzie i odkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Ciasto przed wyjęciem wkładamy na 1-2 minuty do miski z ciepłą wodą, umarzając aby je nie zalać, przechylamy do góry dnem nad talerzem i wykładamy sernik.

Podajemy ciasto schłodzone do kawki,ulubionego likieru itp. smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną