Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami

Agnieszka
Ciasta
22.06.2015 11:57
Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

150 g twarogu

1/4 szkl lekko ciepłegomleka

1/4 szkl oleju

1/4 szkl cukru

1 jajko

szczypta soli

2 szkl mąki

5 dag drożdży

gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu

cukier puder do posypania

Przepis

Do miski w której będziemy wrabiać ciasto przełożyć ser, dodać mleko, olej, cukier , jajko i szczyptę soli. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja ciasto wyrabiam w robocie, zmieniam tylko końcówkę na hak. Do mieszanki wkruszyć drożdże oraz przesiać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do czystej miski do wyrośnięcia – u mnie wysmarowana odrobiną oleju, żeby ciasto ładnie się odkleiło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką koła. Na środek układać wydrylowane czereśnie, zlepiać jak pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną