CIASTO KUBUŚ

Justyna
Ciasta
03.06.2015 10:33
CIASTO KUBUŚ

Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Robiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Rozrobione budynie wlewamy powoli do wrzątku, cały czas mieszając i gotujemy, aż budyń stanie się gęsty. Pół szklanki soku przecierowego odlewamy i mieszamy z budyniem w proszku. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do dokładnego połączenia składników. Na to wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://e-przepisykulinarne.pl/2015/06/ciasto-kubus/