sernik gotowany z truskawkami

Ewa
Ciasta
03.06.2015 7:46
sernik gotowany z truskawkami

Fajowe, spróbujcie ! :) masa serowa: 1 kg sera zmielonego (nada się każdy lepszy wiaderkowiec, najlepiej powyżej 5% tłuszczu) 150 gramów masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (razem 80 gramów) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 jaja 1/3 szklanki zimnego mleka skórka otarta z małej cytryny (opcjonalnie) dodatkowo: około 32 sztuk herbatników typu petitki 600 - 650 gramów truskawek 2 galaretki truskawkowe Masło wrzucamy do sporego rondla, rozpuszczamy je na małym ogniu, następnie wsypujemy cukier, mieszamy podgrzewając do rozpuszczenia tłuszczu i wsypanego do niego cukru. Potem do masy wrzucamy ser i dalej podgrzewając na małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia twarogu i powstania gładkiej masy, chwilowo wyłączamy gaz i zabieramy się za jajka. Jednym ruchem wlewamy je do masy serowej, znów podgrzewamy mieszając do zagotowania. 2 budynie i 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie rozprowadzamy w mleku. Kiedy galaretka będzie miała konsystencję gęstego kisielu, wylewamy ją na owoce, ciasto znów wkładamy do lodówki, optymalnie na całą noc. Całe jaja ubijamy na piankę (nie za długo, mają się po prostu dobrze rozkłócić). Od razu przykrywamy ją drugą porcja petitek, na które ponownie wykładamy resztę masy, znów wyrównujemy powierzchnię. Jeśli ktoś decyduje się na dodatek skórki cytrynowej, dodajemy ją teraz i mieszamy dokładnie. Jeśli grudki jednak nam się pojawią, możemy pozbyć się ich blendując masę zaraz po ostatecznym zagotowaniu. Kiedy to nastąpi na wierzchu układamy pocięte na połówki (jeśli są spore) truskawki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/06/sernik-gotowany-z-truskawkami.html