Tarta cytrynowa z bezą

Anna
Ciasta
28.04.2015 15:10
Tarta cytrynowa z bezą

Potrzebne nam:*Na kruche ciasto:- 200 g mąki pszennej- 100 g masła- 2 żółtka- szczypta soli- 2 łyżki zimnej wody- 30 g cukru pudru*Na lemon curd:- 2 cytryny- 2 jajka- 70 g masła- pół szklanki cukru*Na bezę:- 4 białka- szczypta soli- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- niepełna szklanka cukru pudru- skórka starta z jednej cytrynyPrzygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone w małe kawałki masło. Ustawić piekarnik na 200 st. na termoobieg i do gorącego wstawić ciasto na 20 minut. W małym garnku zagotować trochę wody (miska położona na granku nie może dotykać wody) i zostawić na średnim ogniu. Schłodzone białka ubić z odrobiną soli oraz skórką z cytryny na puszystą masę. Gotowe ciasto ostudzić, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto nakłuć na całej powierzchni i wstawić do lodówki na czas podgrzania piekarnika. Gdy będzie jednolite i gładkie, owinąć kulkę z ciasta folią spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika. Szczelnie zamknięty słoiczek z tym smakołykiem może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni, a mi zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym. Gdy piana będzie błyszcząca i gęsta, nałożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyłożyć na ciasto. Podpieczone ciasto ostudzić, po czym wyłożyć na nie lemon curd. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować na wielkość formy (około 26 cm). Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. Miskę postawić na garnku i mieszać składniki trzepaczką aż do połączenia masy z masłem i zgęstnienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wposzukiwaniuinspiracji.blogspot.com/2015/04/tarta-cytrynowa-z-beza.html