Biszkopt z pianką

Ewelina
Ciasta
22.04.2015 11:51
Biszkopt z pianką

Składniki

Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju

Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe * 300 ml wrzątku

Ponadto: * około 400 g mrożonych malin * cukier puder

Przepis

Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.

Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać.

Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając.

Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 170 stopniach około 15-20 minut - do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty.

Maliny rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku, z nadmiaru soku.

Obie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać.

Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną