Troika – norweskie ciasto z marcepanem

Krzysztof
Ciasta
27.02.2015 18:55
Troika – norweskie ciasto z marcepanem

Dodatkowo: około 400g dżemu malinowego (najlepiej domowego) 250g świeżych malin (możecie pominąć) 400ml kremówki 50g serka mascarpone 2 -3 łyżki cukru pudru (do smaku, w zależności od tego jak słodki jest dżem) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii około 300g marcepanu kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika spożywczego Wykonanie: Żeby przygotować ciasto umieść wszystkie suche składniki w misie miksera i wymieszaj. Składniki na prostokątną formę 24 x 32cm: 280g mąki pszennej 140g ciemnego kakao 250g drobnego cukru do wypieków 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 łyżek maślanki 125g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego Przyznam, że sama bym chyba na to nie wpadła, ale od czegóż mamy internet ;) Nazwa tego ciasta odnosi się do trzech znakomitych warstw, na które składają się malinowy dżem, bita śmietana oraz marcepan. Nie żebym tak bardzo lubiła różowy, ale jak się ma w domu 3 i pół letnią księżniczkę, to z różem czasami po prostu trzeba pójść na całość ;P Polecam :) Rozwałkuj cienko (na grubość około 1 – 2mm) na wymiar ciasta. Gotowe ciasto pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie. Jeden z nich ułóż na powrót w formie wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Zrób wgłębienie na środku i wbij tak jajka, ekstrakt z wanilii oraz maślankę i przestudzone masło. Marcepan wyjmij na blat oprószony cukrem pudrem i wyrabiaj, dodając stopniowo barwnik spożywczy, aż nabierze jasnoróżowego koloru. Choć jego nazwa – troika – pochodzi od rosyjskiego słowa oznaczającego dosłownie trójcę, coś potrójnego, to samo ciasto jest przysmakiem norweskim. Wszystko to na mocno czekoladowym, ciemnym cieście, które wspaniale kontrastuje z pozostałymi warstwami. Wierzch ciasta posmaruj odłożoną kremówką, a na wierzch połóż zabarwiony marcepan.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/02/11/troika-norweskie-ciasto-z-marcepanem/