Pierogi z kruchego ciasta

Ewelina
Ciasta
20.01.2015 10:56
Pierogi z kruchego ciasta

Przepis

Pierogi z kruchego ciasta z grzybami

Składniki na około 20 sztuk:

Na kruche ciasto:

200g mąki

2 żółtka

120g masła w temperaturze pokojowej

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Na farsz:

300g pieczarek

garść suszonych grzybów

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy kółka.

Farsz: suszone grzybki zalewamy pół szklanki wrzątku i odstawiamy na 30 minut do namoczenia, następnie gotujemy do miękkości. Wystudzone grzyby drobno siekamy.

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż pieczarki zmiękną i woda odparuje. Pod koniec dodajemy suszone grzyby. Do farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Podajemy z barszczykiem ciepłe lub zimne.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną