CIASTO INTENSYWNIE CYTRYNOWE

Justyna
Ciasta
08.01.2015 9:17
CIASTO INTENSYWNIE CYTRYNOWE

Przepis

Uwielbiam ciasta cytrynowe – kwaśne i jednocześnie słodkie. Oczywiście zrobiłam je na biszkopcie, jest to ciasto, które najlepiej mi wychodzi. Do tego moja ulubiona masa budyniowa i powstało ciasto, któremu nie mogłam się oprzeć ;)

Składniki:

Ciasto:

6 jaj

szklanka cukru

szklanka mąki

łyżka octu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 4 cytryn

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe bez cukru

sok wyciśnięty z 4 dużych cytryn

1 ½ szklanki wody

3/4 szklanki cukru (180 g)

200 g masła

Dodatkowo:

galaretka cytrynowa

Przygotowanie

Cytryny sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy z nich sok. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.

Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet i dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotowujemy. W ½ szklanki wody rozpuszczamy budynie. Do gotującej się wody wlewamy budynie, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń.

Masą budyniową przekładamy biszkopta (zostawiamy sobie kilka łyżek masy na wierzch). Na posmarowany cienką warstwą masy wierz wylewamy tężejącą galaretkę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną