SERNIK

Krzysztof
Ciasta
08.11.2014 8:36
SERNIK

Przepis

Składniki na dużą blachę:

1) Kruche ciasto:

500 g mąki pszennej

4 żółtka

225 g masła

150 g cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i wyrób ciasto na jednolite. Zagnieć w kulę. Podziel na dwie części: większą wyłożysz dno blachy, mniejszą zawiń w folię spożywczą i zamroź tak, aby można było zetrzeć ją na tarce jarzynowej lub ładnie rozkruszyć. Jak wspomniałam większą część ciasta rozwałkuj lub poprostu wyklej nim dno i rantu blachy na wysokość 2 cm. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz przez 10-12 minut. W czasie podpiekania przygotuj ->

2) Masa serowa:

1kg twarogu typu na sernik

125 g cukru

2 opakowania cukru wanilinowego

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

15 g mąki pszennej

100 g rozpuszczonego masła

sok z 1/2 cytryny

Jajka utrzyj mikserem z cukrami na puszystą, jasną masę. Dodaj twaróg sernikowy, masło, mąki i sok z cytryny. Z pomocą miksera dokładnie wymieszaj na dość puszystą, lejącą masę.

3) Piana z białek:

4 białka

150 g cukru kryształu

sok z 1/2 cytryny

Białka ubij, dodaj cukier ciągle „miksując”. Masa powinna być sztywna, wtedy zacznij dodawać powoli sok z cytryny. Wymieszaj mikserem dokładnie.

Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Obniż temperaturę do 170 stopni C z termoobiegiem. Na podpieczony spód wlej masę serową, następnie równomiernie rozłóż pianę, możesz też dodać wiśnie z konfitury rozkładając je na piance po jednej wisience na „kostkę” ciasta. Na wierzch ztarkuj zamrożone ciasto. Piecz przez 55 minut.

Uwaga! Po 25-30 minutach pieczenia należy nałożyć na wierzch ciasta folię aluminiową aby kruszonka się nie przypaliła.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną