Ciasto budyniowe z pianką i porzeczkami

Ewelina
Ciasta
18.09.2014 7:53
Ciasto budyniowe z pianką i porzeczkami

Przepis

Dzisiaj ciasto według przepisu bardzo popularnego w sieci. Kiedyś upiekłam je w wersji oryginalnej, z malinami (KLIK), tym razem jednak zamiast malin użyłam czerwonych porzeczek, których kwaśny smak wspaniale kontrastował ze słodyczą pianki. Obie wersje pyszne :)

CIASTO:

2,5 szklanki mąki pszennej typ 650

25 dag masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

PIANKA:

5 białek

szczypta soli

1 szklanka cukru

16 g cukru wanilinowego

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

1/2 szklanki oleju rzepakowego

DODATKOWO:

35 dag czerwonych porzeczek

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Porzeczki opłukać, dokładnie osuszyć, obrać z szypułek.

CIASTO:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Podzielić je na dwie nierówne części i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – powinno całkiem zamarznąć.

Blaszkę o wymiarach 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termo obiegiem (185-190 bez termo obiegu).

Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki, wyrównać i zapiec przez około 20 minut, wystudzić.

PIANKA:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodać po jednej łyżce cukru i cukier wanilinowy.

Na małych obrotach wymieszać z proszkiem budyniowym, a na koniec z wlewanym cienką strużką olejem.

Pianę rozłożyć na wystudzonym spodzie, posypać owocami.

Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu)przez około 30-40 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną