Wegański sernik z jagodami, z kaszą jaglaną i tofu

Krzysztof
Ciasta
15.08.2014 19:14
Wegański sernik z jagodami, z kaszą jaglaną i tofu

Przepis

Składniki: (tortownica Ø 18)

spód:

3 łyżki zimnej wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego

2 łyżki golden syrup lub innego płynnego słodu

9 łyżek mąki pszennej (typ 500)

1 łyżka ciemnego kakao

masa serowa:

1 szkl. kaszy jaglanej

2 szkl. mleka roślinnego lub wody

1/2 szkl. cukru

1 puszka mleczka kokosowego (400g)

1 opakowanie tofu naturalnego (180g)

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z połówki cytryny

jagody, użyłam ok 500g

Kaszę jaglaną opłukujemy pod wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy w dwóch szklankach mleka lub wody, do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Studzimy

Zimną margarynę szybko zagniatamy z golden syrup, kakao i stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez przynajmniej 30 minut

Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na piankę, dodajemy cukier, pokruszone tofu, kaszę jaglaną i miksujemy na gładką masę.

Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Masę serową odstawiamy do zgęstnienia

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim spód oraz boki tortownicy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na którym kładziemy kilka ziarenek fasoli. Pieczemy w 180C przez 10 minut. Upieczone ciasto lekko schładzamy

3/4 masy serowej wylewamy na tortownicę, pozostałą część łączymy z dwiema garściami jagód i również wlewamy na wierzch, który następnie dekorujemy pozostałymi jagodami.

Pieczemy w 180C z termoobiegiem przez ok. 45-50 minut, do zrumienienia

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną