Czerwony torcik serowy

Krzysztof
Ciasta
04.06.2014 20:11
Czerwony torcik serowy

Przepis

Przepis na 1 blachę (tortownica średnica 24 cm):

Na biszkopt red velvet:

- 5 jaj

- 1 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki

- 1/2 szkl. kartoflanki

- 3 łyżki octu

- 7 łyżek wody

- 3 łyżek proszku do pieczenia

- 3 łyżeczki kakao

- 1,5 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu (po upieczeniu kroimy na 2 cześci)

Na masę serową:

- 0,5 kg mielonego twarogu (najlepiej wanilinowego)

- 150 g cukru pudru

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 250 ml śmietany kremówki

- 2 łyżki żelatyny

- 1 laska wanilii

Na biszkopt red velvet:

1. Białka ubijamy na sztywno ze szklanką cukru (jajka z lodówki).

2. W drugiej misce ucieramy żółtka, wodę i ocet.

3. Do ubitych białek dolewamy żółtka i łączymy w masę jajeczną.

4. Mąkę mieszamy z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao oraz czerwony barwnik.

5. Dodajemy całość delikatnie do masy jajecznej.

6. Całość mieszamy.

7. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180'C 8. Po upieczeniu biszkopt dzielimy na dwie części.

Na masę:

1. Mielony twaróg, cukier wanilinowy oraz cukier puder miksujemy.

2. Dodajemy (rozpuszczoną w odrobinie wody) żelatynę i całość jeszcze chwilę miksujemy.

3. Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu, wylewamy masę serową, na to kolejny krążek biszkoptu i na wierzch wylewamy resztę masy serowej.

4. Wkładamy do lodówki do czasu, aż masa zgęstnieje (około jednej godziny).

5. Wyjmujemy z tortownicy, brzegi dekorujemy okruszkami które otrzymaliśmy z wykrojenia ładnych krążków biszkoptu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną