Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku

Magdalena
Ciasta
14.09.2018 19:54
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku

Potrzebny będzie również poncz do nasączenia biszkoptów, na który składa się: 100 ml letniej lub zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka alkoholu Te składniki po prostu ze sobą mieszamy 😉 Do przygotowania kremu mascarpone będziecie potrzebować: 400 g śmietanki kremówki (najlepiej 36 %) 500 g serka mascarpone 45 g cukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować również formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. 😀 Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu orzechowo-kawowego będziecie potrzebować: 12 jajek 30 dkg orzechów włoskich 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu) 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskich łyżek mąki ryżowej 2 łyżeczek kakao Ponieważ w środę obchodziłam swoje urodziny, dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój tegoroczny tort urodzinowy 😉 Tym razem postawiłam na tort orzechowo-kakaowy, z pysznym, delikatnym kremem mascarpone i borówkami. Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przekładanie warstw: 1. Przed nałożeniem masy na każdą z warstw, ponczujemy biszkopt przygotowaną wcześniej mieszanką wody, cukru i alkoholu. 2. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm, ponieważ dla mnie jest to optymalna wielkość tortu 🙂 Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – wykonanie krok po kroku: 4. Oddzielamy 4 białka od żółtek, a następnie ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty. Polecam również inne moje przepisy na ciasta: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Proste ciasto ze śliwkami Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Proces przygotowywania każdej warstwy tortu orzechowo-kawowego wygląda tak samo, z tą różnicą, że do jednego z biszkoptów, przed dodaniem orzechów, dodajemy kakao. 3. Orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką i dzielimy na 3 wagowo równe części. Ponczujemy również ostatni biszkopt, a następnie smarujemy kremem cały tort orzechowo-kawowy, łącznie z brzegami. Nasz tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone jest gotowy. Na masę układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. 2. Na koniec, do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy mikserem jedynie do połączenia składników. 6. Na koniec, na wierzch układamy owoce i posypujemy płatkami startej czekolady.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/tort-orzechowo-kakaowy-z-kremem-mascarpone-przepis/