Krem (baza) do ciast i tortów

Magdalena
Ciasta
21.05.2018 14:46
Krem (baza) do ciast i tortów

A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady): roztopioną czekoladę lub kakao 2-3 łyżki masy kajmakowej owoce (maliny, jagody, borówki) sok i skórkę startą z cytryny 1-2 płatki żelatyny, by krem był stabilniejszy barwnik spożywczy itd. Latem warto dodać do kremu żelatynę (wystarczy namoczyć 2 plasterki żelatyny w bardzo zimnej wodzie, po około 3 minutach mocno wycisnąć i rozpuścić je w 3-4 łyżkach wrzątku; taką miksturę dodajemy bardzo cienką strużką pod koniec ubijania kremu). Wystarczyło wyciągnąć z misy odpowiednią ilość kremu śmietankowego (bazy), a do reszty dodać odpowiednie dodatki (wówczas sok i skórka z cytryny – krem cytrynowy i maliny (krem malinowy)). Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniami dotyczącymi kremu do ciast czy tortów. Przeważnie pytacie o najłatwiejszą, bazową wersję, którą można później w prosty sposób modyfikować dodając kawę, owoce, kakao, sok, a nawet naturalne barwniki. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Jest bardzo uniwersalny i pyszny, choć na pewno nie dietetyczny 😉 Krem przechowujemy w lodówce. Jeśli chcecie zmienić smak kremu na tym etapie dodajemy wybrany składnik i chwilę miksujemy. Robot doskonale radzi sobie z ubiciem (w kilka chwil) kremówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/krem-baza-do-ciast-i-tortow/