Ciasto makowo ananasowe

Alina
Ciasta
05.03.2018 13:42
Ciasto makowo ananasowe

Składniki: - Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki pszennej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - Biszkopt makowy: - 4 białka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki maku - Masa śmietanowa - 500 ml zimnej kremówki - 2 galaretki cytrynowe - 600 ml wrzątku - 1 puszka ananasa - powidła śliwkowe - czekoladowe ozdoby lub czekolada Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę wylać na biszkopt, przykryć biszkoptem makowym i odłożyć na 2-3 godziny do stężenia. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Biszkopt makowy: Zimne białka ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić na sztywno zimną kremówkę. Masa śmietankowa: Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2018/02/ciasto-makowo-ananasowe.html