Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Anna
Ciasta
25.01.2018 14:31
Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Biszkopt, bita śmietana z mascarpone oraz maliny i Nutella to idealne połączenie na obchody 33 urodzin :) Składniki: Biszkopt: - 5 białek, - 5 żółtek, - ok.3/4 -1 szklanki mąki tortowej, - 3/4 szklanki cukru, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 5 łyżek oleju, - szczypta soli. Tort: Pierwszą część biszkoptu przekładamy na większy talerz nasączamy odrobiną zaparzonej mocnej kawy (po kilka łyżek na 1 płat biszkoptu). Tort: Pierwszą część biszkoptu przekładamy na większy talerz nasączamy odrobiną zaparzonej mocnej kawy (po kilka łyżek na 1 płat biszkoptu). - Mrożone maliny ok. 400 g, - 2 galaretki malinowe (z cukrem). Frużelina: - 2 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody do zalania jej, - sok z pozostałych malin. Dodatkowo: - kakao (do posypania),- 1/2 szklanki wrzątku+2 pełne łyżeczki rozpuszczalnej kawy (np. Nescafe), - Mrożone maliny ok. 400 g, - 2 galaretki malinowe (z cukrem). Żelatynę podgrzewamy w mikrofali lub na palniku jedynie do stopienia jej, gdyż gdy podgrzejemy za bardzo może stracić swoje właściwości żelujące. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali lub na palniku jedynie do stopienia jej, gdyż gdy podgrzejemy za bardzo może stracić swoje właściwości żelujące. Krem baza: Podzieliłam krem na 3 warstwy (3 smaki) + warstwa na obtoczenie kremem dookoła tortu. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem do góry nogami, odwróciłam na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia. Krem baza: - 250 g serka mascarpone, - ok. 400 ml śmietany 30%, - ok. 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku). Galaretka malinowa: Na opakowaniu jest aby zalać wrzątkiem (1 galaretka zalać 500 ml wody), użyłam mniej. Galaretka malinowa: Na opakowaniu jest aby zalać wrzątkiem (1 galaretka zalać 500 ml wody), użyłam mniej. Wykonanie: Aby biszkopt wyszedł idealny, należy postępować zgodnie z przepisem, a po upieczeniu od razu odwrócić tortownicę z ciastem do góry nogami. Stężałą galaretkę wyjmujemy z lodówki, wykładamy na krem (odrywając folię spożywczą). Stężałą galaretkę wyjmujemy z lodówki, wykładamy na krem (odrywając folię spożywczą). W tym czasie gotujemy mrożone/rozmrożone maliny z odrobiną cukru (do smaku, zrobiłam bardziej kwaskawe). W tym czasie gotujemy mrożone/rozmrożone maliny z odrobiną cukru (do smaku, zrobiłam bardziej kwaskawe). Następnie wlałam ją do tortownicy tej samej średnicy 24 cm. owiniętej folią spożywczą (spód i boki, w ten sposób łatwiej będzie przełożyć galaretkę). Następnie wlałam ją do tortownicy tej samej średnicy 24 cm. owiniętej folią spożywczą (spód i boki, w ten sposób łatwiej będzie przełożyć galaretkę). Na 2 galaretki dałam tylko 2,5 szklanki wrzątku. Na 2 galaretki dałam tylko 2,5 szklanki wrzątku. Mieszamy sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Gdy będzie już dość gęsta wylewamy na samą górę tortu. Gdy będzie już dość gęsta wylewamy na samą górę tortu. Krem czekoladowy uzyskujemy dodając do kremu bazy 2-3 łyżki Nutelii (do smaku i koloru możemy dodać jeszcze kakao). Śmietanę 30%, mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno. Dodałam tylko ok. 2 łyżki cukru, gdyż nie lubię zbyt słodkich kremów. Następnie ponownie wykładamy krem (użyłam czekoladowego, ale ładniej będzie wyglądać ponownie malinowy). Następnie ponownie wykładamy krem (użyłam czekoladowego, ale ładniej będzie wyglądać ponownie malinowy). Nasączenie kawą: Kawę zaparzamy 1/2 szklanki wrzątku (bez dodatku cukru), mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy kilka łyżek rozmrożonych i odsączonych malin. Zapraszam na pyszny urodzinowy tort malinowo-czekoladowy z galaretką. Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 równe części. Kawę zaparzamy 1/2 szklanki wrzątku (bez dodatku cukru), mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Krem malinowy: - Kilka łyżek rozmrożonych malin + ew. trochę soku, - reszta kremu bazy. Wkładamy do lodówki na całą noc do stężenia wszystkich warstw. Wkładamy do lodówki na całą noc do stężenia wszystkich warstw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2018/01/tort-malinowo-czekoladowy-z-galaretka.html