Sero-jabłecznik

Dorota
Ciasta
21.01.2018 17:19
Sero-jabłecznik
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Spód
125 g Kasi
1,5 szklanki mąki tortowej
1 żółtko
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jabłkowy
1 kg jabłek
1 łyżka masła
5 łyżek cukru
1/4 łyżeczki cynamonu

Masa serowa
1 kg sera Piątnica/President z wiaderka
220 ml śmietany 18
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
5 jaj M
łyżka masła



Przepis

Spód

Ciasto wyrobić i wyłożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia

Blacha 28x39

Podpiec w 180 stopniach 10 minut. Wystudzić

Mus jabłkowy

Jabłka obrać pokroić w większe kawałki, włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami(oprócz cynamonu, który dodajemy na końcu). Przykrywamy i gotujemy aż jabłka puszczą sok i sok odparuje (mają być lekko miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa

Ser ubić z cukrem, rozpuszczonym i chłodnym masłem, żółtkami, śmietaną, budyniem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Na przestudzone ciasto dajemy jabłka na to wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 stopni 45 minut.

Pianę z 3 białek(jedno białko mamy z ciasta a dwa dajemy dodatkowo) ubijamy 3/4 szkl. cukru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika smarujemy je ubitą pianą widelcem robimy rowki i posypujemy lekko cynamonem. Pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego. U nas już nie ma pół ciasta. Dajcie znać czy Wam też tak smakowało

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną