Ciasto orzechowo-adwokatowe

Karolina
Ciasta
14.01.2018 19:07
Ciasto orzechowo-adwokatowe

Biszkopt orzechowy: - 100 g mąki pszennej - 130 g cukru pudru - 5 jajek - łyżeczka proszku do pieczenia - 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: - 100 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 litra śmietanki 30% - 4 łyżeczki żelatyny - 200 ml ajerkoniaku (w oryginale 350 ml) Dodatkowo: - puszka masy krówkowej - kilka kostek białej i gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrem pudrem około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ciasto orzechowe przełożone kremem ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku. Miksując krem dolewać żelatynę, jeśli masa jest dość rzadka pozostawić na kilka minut, aby lekko stężała. Na pierwszy blat ciasta posmarować 3/4 kremu ajerkaniakowego, na to rozprowadzić masę krówkową, przykrywamy drugim blatem. Masę krówkową lekko podgrzać we wrzątku, aby lepiej się rozprowadzała na cieście. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodawać powoli do masy maślanej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2018/01/ciasto-orzechowo-adwokatowe.html

Talerz przyjemności

Karolina