Ciasto wielu smaków

Monika
Ciasta
11.01.2018 15:11
Ciasto wielu smaków

Ciasto wielu smaków Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g schłodzonego masła 1 jajko szczypta soli Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Jabłka: 1 kg jabłek (lub 1/2 kg jabłek i 1/2 kg pomelo) 4 łyżki cukru 1 i 1/2 galaretki (u mnie truskawkowa) Możesz też użyć malaksera 🙂 Gotowe ciasto daj do zamrażarki na 10 – 15 minut lub do lodówki na 30 minut. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę. Jeśli lubisz smak pomelo możesz je pomieszać z jabłkami – obierz z białej skórki i pokrój w drobną kostkę. Możliwe, że nigdy nie miałeś okazji jeść pomelo – ma ono lekko gorzki smak, na wzór grejpfruta, który nie każdemu odpowiada. Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Na koniec dodaj mąki (również stopniowo) – masę z mąką najlepiej mieszać już łyżką. Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe do zjedzenia pomelo – postanowiłam zrobić eksperyment 🙂 Jeśli natomiast nie przepadasz za smakiem pomelo lub akurat nie masz je pod ręką użyj samych jabłek. Gotowe ciasto wylej na formę do pieczenia i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na ostudzone kruche ciasto wyłóż letnie owoce z galaretką. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik). Aby przygotować biszkopt białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Całość obsmażaj przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://viagusto.pl/ciasto-wielu-smakow-z-jablkami-pomelo-i-kajmakiem/