Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser.

Magdalena
Desery
17.11.2017 23:43
Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser.

Składniki: 2-3 “jabłko-gruszki – czyli gruszki azjatyckie 100 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko M 1 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego + olej do smażenia cukier puder do oprószenia * Jeśli nie macie gruszki azjatyckiej (“jabłko-gruszki) możecie wykorzystać opcjonalnie jabłka lub twarde gruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Owoce kroimy na plastry (dość grube), w każdym plastrze wycinamy środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki, a następnie docinam do końca nożem, tworząc zgrabne kółko w każdym plastrze). W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie “jabłko-gruszką. Czy wiecie, że wystarczą 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by dostarczyć potrzebną dla organizmu dawkę 2 g ALA z rodziny Omega-3. Smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien minimalnie być do 3/4 wysokości plastrów) z obu stron na złoto. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ma zdrowotne właściwości. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem) wersji oponek 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/gruszka-azjatycka-w-cynamonowym-ciescie-jesienny-deser/