Migdałowe, bezmączne ciasto z kruszonką i polewą toffie

Diana
Desery
25.04.2017 13:27
Migdałowe, bezmączne ciasto z kruszonką i polewą toffie

Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona Składniki na ciasto (26x22 cm): - 2 szklanki mąki migdałowej (zmielonych na mąkę migdałów) - 1 czubata łyżka mąki kokosowej - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - 2 średnie jabłka - 1/3 szklanki mleka kokosowego (tłusta część z puszki) - 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego - 6 łyżek syropu klonowego - 2 jajka - 1 łyżka octu jabłkowego - 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich Składniki na kruszonkę: - 2 łyżki mąki migdałowej lub kokosowej - 1-2 łyżki oleju kokosowego - szczypta cynamonu W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki [poza jabłkami i orzechami], w drugiej mokre. Polewa toffie: - pół szklanki mleka kokosowego (pełnotłustego) - 1/4 szklanki cukru kokosowego - szczypta soli - 1/3 łyżeczki zmielonej wanilii (opcja) - 2 łyżki wody Wodę z cukrem podgrzewamy, i jak zacznie delikatnie bulgotać, dodajemy pozostałe składniki. A wszystkie składniki poza jabłkami kupicie oczywiście w fantastycznych eko-sklepach Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronie EKOGRAM. Wykładamy ją na wierzch ciasta (można dodatkowo posypać orzechami lub płatkami migdałowymi - ale mogą się przypalić, a to, wiadomo, orzechom nie służy). Dziś ciasto, które sprawdzi się zarówno do niedzielnej kawy, jak i na specjalne uroczystości. Pieczemy w 170 stopniach - najpierw 30 minut, a potem przykrwyamy ciasto folią aluminiową i pieczemy dodatkowe 20 (do suchego patyczka). Gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut, aż masa zgęstnieje. Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zdrowozakrecona.blogspot.com/2017/04/migdaowy-bezmaczny-placek-z-jabkami.html