Muffinki dyniowe

Desery
12.03.2017 13:49
Muffinki dyniowe

Składniki 14 sztuk: – 200g puree z pieczonej dyni* – ½ szklanki oleju – 1 ½ szklanki mąki pszennej – ½ szklanki cukru – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej – ¼ szklanki jogurtu – 1 jajko (opcjonalnie) – szczypta soli – 50 g gorzkiej czekolady – cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Do suchych składników przelewamy mokre i łączymy delikatnie drewnianą łyżką – ciasto ma być lekki grudkowate ale mąka nie powinna być widoczna. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajko razem z puree z dyni, następnie dodać olej oraz jogurt i wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wykładamy do papilotek lub foremek silikonowych na muffinki i pieczemy w temperaturze 180ᵒC przez około 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC).Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/muffi/