Kokosanki

Katarzyna
Desery
01.07.2016 8:08
Kokosanki

Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo...Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 ml mleka125 g margaryny200 g cukru3 jajka2 łyżki miodu prawdziwego1 łyżka sody oczyszczonejPolewa:450 g margaryny450 g cukru1 szklanka mleka4-5 łyżek ciemnego kakaoDodatkowo:350 g wiórków kokosowychPrzygotowanie: Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę z masłem i mlekiem. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. Polewa czekoladowa:W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, mleko i kakao. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkę, około 4-5 cm. Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. W rondelku rozpuszczamy margarynę i miód, odstawiamy do wystudzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/kokosanki.html