Proste kruche ciasteczka karobowe z lawendą (bez glutenu i cukru rafinowanego)

Agata
Desery
19.04.2016 7:51
Proste kruche ciasteczka karobowe z lawendą (bez glutenu i cukru rafinowanego)

5 cm): - 1/2 szklanki mąki jaglanej (75 g) - 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub gryczanej (75 g) - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub skrobi z manioku - 2 suszone kwiatki dzikiej lawendy Bakra - 50 g oleju kokosowego (1/5 szklanki rozpuszczonego) - 5 łyżek melasy z karobu Bakra (75 ml) - mała szczypta różowej soli himalajskiej PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy olej kokosowy w małym rondelku, dodajemy melasę i dokładnie mieszamy. 30 biscuits, 5 cm wide): - 1/2 C millet flour (75 g) - 1/2 C chickpea or buckwheat flour (75 g) - 1 tbsp potato starch or tapioca starch - 2 dried wild lavender flower - 50 g coconut oil (1/5 C dissolved) - 5 tbsp carob molasses (75 ml) - small pinch of pink Himalayan salt PREPARATION: Melt the coconut oil in a small saucepan, add the molasses and stir well. VEGAN CAROB-LAVENDER BISCUITS/COOKIES Proste i niezwykle aromatyczne ciasteczka, które są super opcją na co dzień, oraz otwarty już przeze mnie sezon piknikowy ;) To słodki deser i przekąska w jednym, przygotowana ze składnikami od zaprzyjaźnionej firmy Bakra. Kwiatki lawendy rozrywamy na drobne kawałeczki, które dodatkowo można jeszcze rozetrzeć w moździerzu lub delikatnie zmielić w młynku; wcześniej usuwamy łodygi, których nie używamy. Bez cukru rafinowanego, słodzona melasą z karobu; z dodatkowym, ciekawym akcentem, którym jest delikatny aromat lawendy, sprawiający, że idealnie wpasowuje się ona w okres wczesnej wiosny, gdy cała przyroda rozkwita i urzeka kwiatowym zapachem. Dzika lawenda w porównaniu do tej drugiej, ma większe kwiaty, które mają mniej intensywny kolor, są bardziej szare, a w sezonie, na ich czubku wyrastają małe, intensywnie fioletowe kwiatostany. Można je zabrać ze sobą do pracy, na piknik czy po prostu zjeść na deser w domowym zaciszu. Wsypujemy całość do pojemnika blendera/robota z ostrzem w kształcie litery s, dolewamy olej z melasą i miksujemy chwilę, aż powstaną zwarte grudki (ok. 1 minuty). Zagniatamy całość w kulę i w zakrytej misce wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie urywamy połowę, rozpłaszczamy ją palcami na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy to drugim arkuszem i rozwałkowujemy na ok. 3 mm. Idealnie sprawdzą się także po, lub podczas pracowitego i stresującego dnia w pracy czy na uczelni. No i oczywiście nie można zapomnieć o kulinarnym jej zastosowaniu, lawenda to bardzo interesujący akcent w daniach zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dzika lawenda, zwana też lawendą francuską to odmiana, która jest najpopularniejsza na obszarze Basenu Morza Śródziemnego, gdzie ciepły klimat najbardziej jej odpowiada. Wpływa ona korzystnie na wygląd naszej skóry, działa odprężająco, poprawia nastrój, ma silne działanie antyseptyczne i ułatwia zasypianie. Wpłynie wtedy ona szczególnie korzystnie na zmęczone mięśnie i stawy, a także stan naszej skóry. Transfer the mix to a blender/food processor container add the coconut oil with carob molasses and blend everything thoroughly, until large lumps are formed (approx. W naszym kraju najczęściej uprawianym gatunkiem lawendy jest odmiana angielska. Dziką lawendę firmy Bakra, można stosować na kilka sposobów. Jako herbatkę relaksacyjną, którą szczególnie warto pić wieczorem na dobry sen. The lavender Im using here is called wild lavender also know as a french laveder. Wykrawamy ciastka wybranym kształtem foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Upieczone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/04/kruche-ciasteczka-karobowe-z-lawenda.html