Banoffee pie w formie kruchych babeczek

Dominika
Desery
09.02.2016 19:29
Banoffee pie w formie kruchych babeczek

Składniki Ilość: 10 kruchych babeczek banoffee pie - 250 g herbatników lub ciastek owsianych/pełnoziarnistych (użyłam owsianych) - 80 g masła - 1 banan - 150 g masy krówkowej - ok. 2 łyżki soku z cytryny - 120 g zimnej śmietany 36% - 120 g serka mascarpone - 2 łyżeczki cukru pudru - ok. 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie W rondelku rozpuścić masło. Ciasteczka umieścić w misie blendera i zmiksować. Wartość odżywcza 1 porcja = 1 banoffee pie w formie kruchej babeczki |100 g||1 porcja| |Wartość energetyczna||380 kcal||322 kcal| |Białko||4,9 g||4,3 g| |Tłuszcz||25 g||21,5 g| |Węglowodany||34 Wmieszać w nią serek mascarpone łyżką lub przy pomocy miksera, włączając go na małych obrotach i mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Same spody do babeczek można sobie przygotować już dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Banoffee pie w formie kruchych babeczek Dwa wyrazy - banan i toffee, razem tworzą nazwę pysznego deseru. Można też użyć do tego np. wałka - wystarczy umieścić ciasteczka w woreczku i przy jego pomocy dokładnie je pokruszyć. Sama już wcześniej robiłam banoffee pie, bo o nim mowa, ale w tradycyjnej formie dużego, okrągłego ciasta. Tym razem spróbowałam je wykonać w formie małych, kruchych babeczek. Ten kto jadł wie, że deser jest obłędnie słodki, więc polecam go osobom, które gustują w takich smakach. Śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, pod koniec dodając cukier puder. Można sobie postawić wyżej poprzeczkę i upiec do nich kruche spody, ja jednak chciałam zrobić coś prostego i szybkiego, a zatem bez pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/banoffee-pie-w-formie-kruchych-babeczek/