Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe (Low carb)

Aleksandra
Desery
07.02.2016 12:59
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe (Low carb)

Składniki

2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego

1 szklanka kakao (niesłodzonego)

10 jaj

1 szklanka mleka kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową)

¾ szklanki erytrolu

1 łyżeczka soli

1 szklanka mąki kokosowej

Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy

Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)

Przepis

W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

W dużej misce miksujemy jajka, erytrol, sól i mleko kokosowe, ekstrakty jeśli ich używamy. Gdy masa będzie jednolita cienkim strumieniem dolewamy do niej olej z kakao, ciągle miksując. UWAGA żeby olej nie był zbyt gorący, inaczej mogą nam się ściąć jaja i będziemy mieli jajecznicę zamiast deseru ;)

Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki lub donuty mamy gotową ;)

Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek.

Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre - patyczek wbijamy w środek babeczki - i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;)

Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko-pączków czekamy, aż wystygną, i rękawem cukierniczym wbijamy w nie dżemik ;)

I już – gotowe!

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną