Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem

Malgorzata
Desery
28.07.2015 9:38
Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem

Krem budyniowym: - 400 ml mleka kokosowego, - 100 g masła, - 2 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru, - 3-5 łyżek brązowego cukru, - 2 łyżki posiekanych listków tymianku (opcjonalnie), - 500 g śliwek, - cukier puder do posypania. - Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie. Czas przygotowania: 100 minut Ciasto: - 150 g mąki pszennej, - 110 g zimnego masła, - 4 łyżki cukru pudru, - 1 jajko, - 1 łyżka zimnej wody - szczypta soli. Przygotowanie: Ciasto - Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. - Krem przełożyć na podpieczony spód, posypać tymiankiem, na wierzchu rozłożyć śliwki, piec 40 minut w 180 stopniach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/07/tarta-sliwkowa-z-kremem-budyniowym.html#more