Truskawkowa pianka na spodzie Oreo

Usmażona
Desery
26.06.2015 15:27
Truskawkowa pianka na spodzie Oreo

Składniki

1. Spód

300g ciasteczek oreo ( można zastąpić orito z biedronki )

90g masła

2. Masa

500g truskawek

330ml śmietanki 30%

4 łyżki cukru ( ilość można zmienić w zależności od słodkości truskawek )

2 łyżki żelatyny

sok z 1 całej cytryny

Przepis

1.Spód

Ciasteczka razem z nadzieniem rozdrabniamy do konsystencji drobnego, mokrego piasku.

Łączymy z płynnym masłem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wykładamy spód i brzegi formy.

Formę z ciasteczkowym spodem wkładamy do lodówki.

2.Masa

Truskawki, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy całość, do rozpuszczenia się cukru.

Miksujemy zawartość garnuszka blenderem na gładki sos i doprowadzamy go do wrzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody, mieszamy dokładnie do całkowitego jej rozpuszczenia i wlewamy do gorącego sosu truskawkowego. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy nasz sos truskawkowy uzyska już temperaturę pokojową, ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę i ubitą dodajemy stopniowo do sosu.

Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Masę truskawkową wylewamy na schłodzony, ciasteczkowy spód i całość wędruje do lodówki do stężenia i schłodzenia ( najlepiej na noc ).

Gotowe ciasto udekorować możemy według uznania ( pokruszonymi ciastkami, świeżymi owocami, bitą śmietaną ), kroimy w kostkę bądź trójkąty i zajadamy :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną