Dietetyczny deser a la pana cotta

Karolina
Desery
23.06.2015 11:50
Dietetyczny deser a la pana cotta

Dietetyczna panacotta Masa serowo-waniliowa: 1kg twarogu (mielonego 3-krotnie ub gotowego w kubku) 50- 100g cukru trzcinowego/ksylitolu/stewii w kryształkach (może być mniej - zrób według siebie) 2 łyżki żelatyny ok 100ml gorącej wody aromat waniliowy Do twarogu dodać kilka kropli aromatu waniliowego i wsypać cukier. Gotowa masa ma wyglądać tak: Masa truskawkowa: 1-1,5kg truskawek trochę soku z cytryny 50g cukru trzcinowego 2 łyżki żelatyny ok.100ml gorącej wody Usuń szypułki z truskawek i wrzuć je do blendera stojącego. Przygotujesz go w 15 minut jeśli tylko się sprężysz i nie będziesz zerkać na Facebooka ;) Nazwałam go: dietetyczna panacotta, bo takie było moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu deseru. Gotowa masa ma wyglądać tak: Wyciągnij pojemniki z masą serową z lodówki i wylej na nią masę truskawkową. Następnie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i wlewać do masy cieniutkim strumieniem jednocześnie intensywnie mieszając, żeby nie powstały żelatynowe żelki w serze! Dla siebie robię tak, że do truskawek dodaję tylko odrobinę ksylitolu a do sera 50g cukru, Wam podałam wersję dla słodkiego łasucha! Zmiksuj na gładką masę, dodaj sok z cytryny i jeszcze kilka sekund blenduj. Oryginalna panacotta to mnóstwo kalorii, tutaj możecie się cieszyć podobnym smakiem i nie mieć wyrzutów sumienia. Wylej masę do wcześniej przygotowanych pojemników lub formy, ale lej tylko do połowy - nie do pełna!!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.cukromania.pl/2015/06/panacotta-wersja-light.html