Palmiers – łatwe ciasteczka francuskie (2 składniki)

Wilk
Desery
29.04.2018 9:29
Palmiers – łatwe ciasteczka francuskie (2 składniki)

Nie mam pojęcia czemu jeszcze nie pojawiły się na blogu i bardzo żałuję, że nie próbowałam piec ich wcześniej. Aby ciastka były równe, przed zwijaniem można delikatnie zaznaczyć linię biegnącą przez środek np. za pomocą tępej strony noża (uważać, aby nie przeciąć ciasta). Na warstwie cukru ułożyć arkusz ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkować ciasto, aby przywarł do niego cukier. Obrócić ciasto na drugą stronę i powtórzyć ten sam proces kilka razy, aż większość cukru będzie przylegała do ciasta. Kiedy dojdziecie do wprawy w przygotowywaniu, na pewno na stałe zagoszczą w Waszym kuchennym repertuarze. Po 10 minutach pieczenia przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5-7 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ułożyć na desce i zrolować boki do środka wzdłuż dłuższej krawędzi, aby powstał charakterystyczny kształt serduszka. Nie rozwałkowywać ciasta na cieńszy placek, ale delikatnie docisnąć do deski/blatu. Drukuj przepis Składniki ► opakowanie ciasta francuskiego [1 sztuka] ► cukier [50-60 g / 5-6 łyżek]

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/04/palmiers-latwe-ciasteczka-francuskie-2-skladniki.html