Babka pomarańczowa z kurkumą

Emila
Ciasta
24.11.2017 20:44
Babka pomarańczowa z kurkumą
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
4 jajka
100 g masła
2 szklanki mąki
szczypta soli
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis


Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Wycisnąć sok z pomarańczy. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Do startej pomarańczy wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy, następnie wlać sok i wymieszać.
W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę.
W drugiej mąkę z proszkiem i solą.
Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze z cukrem.
Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć.
Wlać do formy na babkę.
Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min.

Jeśli mamy ochotę można babeczkę polać lukrem lub np. polewą czekoladową wg. uznania. Ja nie polewam niczym, ponieważ u mnie nikt nie lubi lukrów i polew.
Smacznego

Jeżeli przepis Wam się spodobał komentujcie na blogu:) https://pigulagotuje.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną