Ciasto piernikowe: Jak upiec idealny piernik

Ciasto piernikowe: Jak upiec idealny piernik

Przepis na ciasto piernikowe 300 g miodu 100 g cukru jedno opakowanie przyprawy do piernika 500 g mąki 3 jajka 50 g tłuszczu jedna łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki mleka 100 g orzechów 10 g tłuszczu do smarowania blachy 20 g tartej bułki tartej Jak upiec piernik Tradycyjne pierniki w Europie W Europie tradycja pieczenia świątecznych pierników, poza Polską, przetrwała także w Niemczech – Bremie, Monachium, Norymberdze (słynne pierniki norymberskie), a także w Amsterdamie, Liège, Ostendzie, Pardubicach i Kłajpedzie. Zawinąć w lnianą ściereczkę i przechowywać w zamkniętym pojemniku w zimnym miejscu ok. 2 tyg, aby piernik nabrał wilgoci. W Polsce pierwszy piernik powstał w Krakowie, a jego nazwa wywodzi się od od staropolskiego słowa “pierny, czyli pieprzny. Piernik tradycyjny piecze się na Święta Bożego Narodzenia, jednak dobry piernik jest ciastem mile widzianym przez cały rok. Po zarobieniu ciasta na piernik należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby dojrzało. Istnieją różne rodzaje ciasta piernikowego jednak ich wspólne cechy to ciemny kolor, ciężka konsystencja, dodatek miodu i specjalnych przypraw korzennych – cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu. Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Aby pierniki były gotowe na Boże Narodzenie tradycyjnie ciasto zarabia się po tuż Andrzejkach. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową oraz stopiony przestudzony miód z tłuszczem oraz jajka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poradzimy24.pl/ciasto-piernikowe-upiec-idealny-piernik/