Składniki na około 2-3 słoiczki 200 gramowe: 4 duże marchewki 1 duża cebula 1/2 pora część biała 1/2 główki selera 3 korzenie pietruszki (takie dość spore) natka pietruszki i ewentualnie kilkanaście listków selera 3-4 łyżeczki soli najlepiej himalajskiej 1. Warzywa myjemy i obieramy. Przygotowane raz starcza na cały rok, a przechowuje je w słoiczkach i kiedy jest taka potrzeba dodaje do zup, sosów, kotletów itp. Zakup suszarki jest wydatkiem, ale nie będziemy jej używać przecież ciągle, raczej czasem gdy chcemy ususzyć grzyby, owoce czy właśnie warzywa dlatego powinna nam posłużyć na dłuższy czas. Takie domowe warzywko przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, w tym roku pewnie na jesieni będzie drugi raz. Tak przygotowane warzywa układamy na tackach suszarki i suszymy na I lub II biegu aż warzywka będą zupełnie suche i sztywne. Jest to idealna alternatywa dla znanych warzywek ze sklepu które co tu dużo mówić są niezdrowe i nie zalecam nikomu ich spożywania. 3. Ususzone warzywa mielimy w maszynce do mięsa bądź młynku do kawy.