Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Julianna
Obiad
10.11.2017 18:40
Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

4 plastry giczy cielęcej (o grubości ok 2,5cm, w sumie ok 1kg mięsa)*sólpieprz czarny świeżo mielonymąka do obtoczeniaolej do smażenia2 marchewki1 pietruszka1 cebula200g pomidorów koktajlowychkilka ziarenek ziela angielskiegopieprz ziołowykilka gałązek rozmarynukilka gałązek tymianku150ml białego wina (półwytrawnego najlepiej)2 szklanki bulionu*zamiast giczy cielęcej można przygotować ossobuco z wołowej pręgi z kościąCebulę obrać, pokroić w półkrążki. Jeśli płyn się wygotuje, w trakcie duszenia można podlać mięso ok pół szklanki gorącego bulionu (z reguły jednak płynu wystarcza do końca gotowania).Ossobuco podawać z szafranowym risotto albo bardziej swojsko - z ugotowaną na sypko kaszą lub ziemniakami, z ulubioną surówką. Plastry giczy oczyścić z ew. okruszków kości, w kilku miejscach przeciąć błonę otaczająca mięso, żeby podczas smażenia plastry zachowały kształt (patrz zdjęcie). Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do wolnowara. Składniki po obsmażeniu umieszczamy w garnku żeliwnym, dusimy na małym ogniu lub w piekarniku. Mięso oprószyć solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć z mące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/11/ossobuco-czyli-gicz-cieleca-z-warzywami.html