Tarta z wiśniami i kardamonem

Aleksandra
Ciasta
09.11.2017 12:08
Tarta z wiśniami i kardamonem

Polecam na weekend, tak do kawki ;). Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 100 g cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru okazała się zbyt duża, następnym razem dam trochę mniej ) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 8 g cukru wanilinowego 1 jajko ( polecam dać samo żółtko, ciasto będzie bardziej kruche ) szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni świeżych lub mrożonych 80 g cukru 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej około 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki bułki tartej Jeżeli nie posiadacie akurat tej przyprawy lub po prostu jej nie lubicie ( choć nie wiem jak można nie lubić kardamonu... :) ), w zamian dodajcie wanilię lub ekstrakt/olejek migdałowy, który również bardzo będzie tu pasował. UWAGA: Waga wiśni po rozmrożeniu i pozbyciu się większości soku znacznie się zmniejszy, dlatego aby uzyskać 500 g wiśni, należy wiśni zamrożonych zważyć więcej, powiedzmy o te 200 g. Świeże wiśnie wydrylować. Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu tarty na kształt kratki, sklejając je z brzegami ciasta. Jeśli w zamrażalniku zalegają Wam wiśnie z ubiegłego lata i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie, oto jest - krucha tarta z wiśniowym nadzieniem :). Mniejszą część ciasta rozwałkować również mniej więcej na wielkość formy i wyciąć z niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesypać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Nadzienie wiśniowe: Mrożone wiśnie rozmrozić wcześniej na durszlaku lub większym sitku. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść je do niej, dokładnie wylepiając nim dno i boki foremki. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą, mniej więcej 60% i 40%.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/02/tarta-wisniowa-z-kardamonem.html