Chleb w kształcie słanecznika

Krzysztof
12.04.2014 7:17
Chleb w kształcie słanecznika

Przepis

SKŁADNIKI

CIASTO

700 g mąki pszennej

250 g mleka

120 g stopionego masła

40 g świeżych drożdży

2 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

WIERZCH

1 szt żółtko

100 g masła

1 łyżka mleka

50 g sezamu

PRZYGOTOWANIE

Krok 1

1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut.

2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.

3. Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.

Krok 2

4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb.

5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz.

6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu (patrz obrazek). Następnie odwijamy.

Krok 3

7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.

9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną