Drożdżowa babka z rodzynkami

Katarzyna
Ciasta
07.11.2017 17:51
Drożdżowa babka z rodzynkami

Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder - Rodzynki zalać wrzątkiem. Drożdżowa babka z rodzynkami Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką z cytryny. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, rozczyn z drożdży, skórę z cytryny i resztę mleka. W małej misce wymieszać drożdże z połową mleka, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, dolewając w trakcie wyrabiania ostudzone masło. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże się spieniły. Przykryć miskę lnianą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na półtorej godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2014/04/drozdzowa-babka-z-rodzynkami.html